Sjakk er gammeldags

Sjakk er gammeldags

Når jeg snakker med lærere og ungdommer så er det mange som mener at sjakk er gammeldags. De har rett i dette. Sjakk er et gammelt spill, men det er også en grunn til at dette spillet har overlevd alle disse årene. Det er et spill som engasjerer hele hjernen.

Moderne krigsspill

Mange mener at de moderne krigsspillene på pc og på spill konsoller er alt man trenger for å lære seg strategi. Jeg synes også at mange av disse krigsspillene er spennende og jeg ser absolutt at man må tenke strategi. Samtidig så mangler disse spillene en viktig ingrediens: tålmodighet. I krigsspillene på nettet så løper man gjennom banen og prøver å nå den andre siden før fienden. Eller man skal utføre et oppdrag. Det er sjelden snakk om å sitte og vente på at den andre parten skal gjøre et trekk. Ofte får man ikke tid til å tenke så mye, man må bare reagere. Så blir figuren drept, man begynner på nytt og prøver å komme seg igjennom det nivået på nytt igjen, med all kunnskapen man fikk før man døde.

Puslespill

Det finnes også mange puslespill eller oppdager spill på nettet nå. Dette er spill hvor man skal løse mange forskjellige gåter eller man skal finne ting i et rom for å komme videre. Her trener man mer på tålmodighet og på å observere og bruke det man observerer for å komme videre. Samtidig så blir man ledet igjennom en forhåndsdefinert bane og man spiller mot datamaskinen. Det er interessant og spennende, men det mangler den viktige strategiske dynamikken.

Sjakk er en kombinasjon av de to

Sjakk er både et krigsspill og et puslespill/gåtespill. Det er dette som gjør det så unikt. Det er også denne kombinasjonen som gjør at sjakk er så egnet til å lære ungdommer både å tenke strategisk og å være tålmodig. Ingen enkel sak, men svært viktig.